СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ" ГР.АЙТОС

Да обиколим Европа и България за 40 минути!

    На 03 ноември в часа по иновативния учебен предмет Роден край малките откриватели от IIIб клас имаха невероятен гост-лектор. Госпожа Маргарита Стратиева, учител по география и икономика в СУ „Никола Й. Вапцаров“ поведе учениците на географско пътешествие.
   Вълнуващото приключение започна от Слънчевата система, премина през атмосферата, прелетя през континентите и световните океани, акостира в Европа, откри локацията на Балканския полуостров и нашата Родина България. Докато пътешестваха през географските карти, децата научиха любопитни факти за континентите. Откриха разликите между остров и полуостров и направиха виртуална обиколка до северния и южен полюс.
   С помощта на загадки, ребуси и шифри децата научиха за най-дългата планинска верига в света, за най-дълбокото място, до което се е гмуркал човек, за държавата която прилича на люта чушка, за страната на кафето, карнавалите и портокаловия концентрат, за най-голямата и гореща пустиня в света, за най-екзотичните държави в света и примамливи дестинации за пътешествия! Научиха се как лесно да се ориентират в посоките на света, как да откриват граници и държави. В края на нашето пътешествие, госпожа Стратиева отправи към децата географско предизвикателство. В рамките на един месец, всеки от откривателите да потърси и обобщи информация за природните ресурси на планетата Земя и да се включи в играта – предизвикателство, която ще проведем при следващата среща.

СУ "Никола Й. Вапцаров" вече е СТЕМ училище

   На 16 септември 2022 година тържествено беше открит новоизграденият СТЕМ „Център за природни науки, изследвания и иновации“ в иновативното Средно училище „Никола Й. Вапцаров“, гр. Айтос.
   В присъствието на представители на община Айтос, председателите на Обществения съвет Христо Янев и Училищно настоятелство Росица Долапчиева, директори на училища в Община Айтос, негово благоговейнство Ромил, свещеник в Храм „Св. вмч. Димитър Солунски“, общественици, учители и ученици. Директорът на училището Ирина Вътева и началника на РУО Бургас Петя Петрова прерязаха лентата на СТЕМ „Център за природни науки, изследвания и иновации“. 
   СТЕМ центърът е изграден по Национална програма „Изграждане на училищна СТЕМ среда“ и предлага база за обучение по природни науки и математика в пет многофункционални тематични зони и зона за срещи и презентации. Това е първият и единствен СТЕМ център, изграден по проект в категорията с финансиране от 300000 лева и съфинансиране от училището в размер на 40000 лева, от които 5000 лева принос чрез остойностен доброволен труд и 5000 лева принос на училищното настоятелство.
   Водещи на събитието бяха Живко Жеков и Даная Савова. Участваха ВГ „Усмивка“ с ръководител Валя Иванова, клуб „Млади възрожденци“ с ръководител Станка Миткова, третокласниците с класен ръководител Таня Петкова с тяхната „История с пчели“ и мажоретен състав „Морски сирени“ с ръководители Весела Захариева и Маргарита Стратиева. Озвучаването на събитието беше осигурено от екипа Слави Димитров, Теодор Лалев и Александър Тангарджиев.

ИНОВАТИВНО СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ", град Айтос

открива 2022 - 2023 учебна година