СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ" ГР.АЙТОС

„Остани жив! Пази живота“

Обучението по безопасност на движение по пътищата е неделима част от цялостното възпитание, обучение и социализиране на учениците от СУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Айтос.
Във връзка с организираните от Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL Дни на безопасността на пътя, с мото „Остани жив! Пази живота“, на шестокласниците беше представена презентация „Как да се движим безопасно“.
В нея на разбираем и интересен език беше обяснено как да се движим безопасно със и без велосипед, как да намалим риска от попадане в пътнотранспортно произшествие и основни съвети за безопасност.
След презентацията, учениците от 6а и 6б клас, поставиха специално изготвени стикери за леки автомобили.
Шестокласниците повишиха знанията си по тази важна тема и имаха възможност да научат как да пазят себе си и връстниците си на пътя.
Зл. Цаневска
Зл. Милева

19 ноември – Световен ден за борба с насилието над деца

Да живееш без насилие е право, а не привилегия.
На 17 ноември 2022 г. ресурсните учители г-жа Веска Ценова и г-жа Росица Дохнева с група ученици със специални образователни потребности, отбелязаха 19 ноември – Световен ден за борба с насилието над деца.
Насилието е сериозен проблем в нашето общество, затова превенцията още в ранна възраст е много важна и полезна. По интересен и достъпен начин г-жа Веска Ценова представи презентацията „Насилието над деца“, чрез която учениците получиха отговори на въпросите: „Какво е насилие?“, „От какво се поражда то?“ и „Как да се предпазваме?“ Г-жа Ценова провокира учениците самостоятелно да направят изводи относно: видовете насилие, къде най-често то се случва и с какви емоционални преживявания е съпроводено. Учениците отговаряха, като даваха примери от своя житейски опит и личните си наблюдения.
Г-жа Росица Дохнева прочете приказката „Да имаш приятели”, след което по достъпен начин проведе дискусия с учениците на тема: „Въвеждане на ценностите като модел на поведение, проявяване на състрадание и чувствителност спрямо проблемите на другите”.
Под мотото: „Стоп на насилието – да бъдем приятели“ някои ученици самостоятелно очертаха ръката си върху цветна хартия, изрязаха я и написаха своето име. Други – оказаха съдействие на учителя и така изработихме дървото на приятелството.

Две награди от националния конкурс „Фотоприказки“

Иван Чаков, ученик в XIIб клас е на второ място в Националния конкурс за фотография „Фотоприказки“, а Пламена Тонева, ученичка в IХб клас, е с поощрителна награда. И двамата са отличени в категорията „Пейзаж и природа“. Директорът на СУ „Никола Й. Вапцаров“ Ирина Вътева им връчи наградите.
Двамата Вапцаровци участваха със свои творби в съревнование между 535 фотографии на ученици от 36 населени места, от 20 области в страната: Стара Загора, Пловдив, Хасково, Разград, Варна, Бургас, Враца, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Русе, София, Кърджали, Сливен, Велико Търново, Смолян, Монтана, Шумен, Ямбол, Благоевград. Фотографиите са от общо 50 училища, ЦПЛР и школи. Конкурсът е журиран от фотографите Николай Дечевски, Георги Аргиров, Стилян Кедиков и Гавраил Маргаритов – видеограф.
Конкурсът се организира от ЦПЛР – Общински детски комплекс – Кърджали.
Това е пореден успех за учениците на СУ „Никола Й. Вапцаров“.

Още пространство за творчество

Деветокласничките София Кондова и Мелис Мюмюн представиха пред своите съученици и учители творби написани на английски език. Това се случи на 7 ноември в тематична зона „Живот“ на СТЕМ центъра на иновативното СУ „Никола Й. Вапцаров“.
София сподели с аудиторията няколко поеми, като разкри много лични емоции и чувства, а Мелис избра да се представи с увлекателен разказ.
В непринуден разговор София обясни, че чрез поемите е открила начин да изразява себе си и нещата, които я вълнуват. Писането при нея е съвсем естествен акт, който се случва винаги, когато нещо я впечатли или развълнува, главно черпи вдъхновение от реалния свят. А Мелис се е запалила по писането от разказите и историите, които чете през свободното си време. Предпочита да се изявява в областта на фантастиката, загадките и мистериите я вълнуват и вдъхновяват. Интересува се от символиката на естествените камъни и вярва в тяхната сила, увлича се по теорията за съществуването на паралелни светове и всичко това намира място в нейните творби.
Възпитаничките на СУ „Никола Вапцаров“ са изключително артистични, София обича да свири на класическа китара, а Мелис обожава да танцува. И двете момичета споделиха, че обичат да четат книги, харесват фантастични и романтични романи.